16 vanliga städmisstag och hur du undviker dom

Vanliga städmisstag

Julen ska snart städas undan och ett fint komplement till våra städprodukter är påväg in i butiken. Vad passar då bättre än tips på hur man undviker vanliga städmisstag? Här får ni hela 16 misstag som ofta görs medan man städar. 

Uppifrån och ner.
Det är väldigt logiskt när man tänker efter, men något många ändå missar. Gravitationen ser till att saker åker ner på golvet, därför bör du alltid börja uppifrån och städa neråt.

Avsluta med dammsugningen.
Denna hör ihop med föregående. Många tycker dammsugning är det tråkigaste med städningen, och börjar ofta med detta. Men i och med att smuts och damm från hyllor kommer lägga sig på golvet bör detta vara det sista steget (eller näst sista steget innan moppning). 

Du anpassar inte dammsugaren efter underlaget och dammsuger för snabbt.
Drar du dammsugaren över golvet för snabbt kommer smutsen inte hinna dammsugas upp, utan låt det ta lite tid. Anpassa munstycket efter område, dra fram möbler för att dammsuga bakom och fäll in borsten när du dammsuger mattor.
Vid dammsugning av mattan ska du dessutom dra dammsugaren kors och tvärs för att smutsen inte ska gömma sig i sömmar och vrår. OBS - glöm inte ta bort munstycket för att dammsuga lister och vrår. Gör du detta med standard munstycket skjuter du bara in smutsen i kanterna. 

Du rengör inte det viktigaste.
Vredet på kranen, skåp-, låd- och dörrhandtag är några av de ytor vi rör mest, vilket innebär att det också är dem smutsigaste. Ha för vana att torka av dessa ställen också, och inte bara bordsytor och golv. 

Du glömmer rengöra vitvaror och köksapparater.
Det är lätt att missa det vi använder allra mest. Även diskmaskin, kaffekokare, ugn och liknande behöver omtanke. Smakar kaffet inte som det brukar, eller disken inte blir så ren du önskar är det dags att rengöra även dessa. Läs gärna våra husmorstips för exempel på hur du kan rengöra dessa med saker som finns i hemmet. 

Du överfyller diskmaskinen.
På tal om diskmaskin är det ett vanligt misstag att överfylla denna. Är maskinen för full kommer diskmaskinen inte lyckas komma åt och rengöra allting. 

Du tvättar fönstren på varma dagar.
Detta misstag brukade jag själv göra. Man ser smutsen mycket tydligare, men solen och värmen gör också att det torkar mycket snabbare. Detta innebär att du kommer få ränder och fläckar från rengöringsmedlet. Gråa tråkiga dagar bör användas till fönsterputs. 

Du har ingen dörrmatta.
Dörrmattor fångar upp smuts och grus redan vid dörren. Tror inte vi som bor i Sverige behöver ytterligare anledning än så.

Du använder dig av en dammvippa.
En dammvippa flyttar bara runt dammet, medan en mikrofiberduk fångar upp och samlar in smutsen.

Saker ligger kvar.
Det skapar ett stökigt intryck om man låter saker ligga framme. Ha istället "skräplådor" eller korgar du lägger sånt som inte har en given plats i. Personligen har jag en korg innanför dörren, och en skräplåda under tv:n som allting åker in i. Då både vet jag vart jag har sakerna, det får vara stökigt inuti dessa och det ser undanstädat ut för gästerna (självklart får man rensa detta emellanåt).

Du sköljer inte ur papperskorgen.
Det är få saker som luktar så illa som en papperskorg som aldrig blir rengjord. Matrester och liknande kan lämna spår i botten av papperskorgen, så se till att diska denna då och då. 

Du använder smutsiga städredskap.
Moppen, trasan och kökssvamparna är skapta för att rengöra ditt hem. Kom ihåg att dessa städverktyg samlar ihop bakterier som finns i hemmet, och kan därför även sprida bakterierna om dom inte tas om hand om samt byts ut emellanåt. Skölj alltid ur efter användning och se till att dessa hängs upp för att torkas. 

Du stänger in en våt toalettborste.
Toalettborsten är ett måste i varje hem när det kommer till att rengöra toaletten. Försök undvika att ställa ner den i sin behållare direkt efter användning för att förhindra att bakterier får fäste. Låt den torka över den öppna toalettsitsen.

Vädra.
Undvik lukten av ett instängt hem genom att vädra medan du städar. 

Du lämnar disken till morgondagen.
Vi alla är skyldiga till denna emellanåt, för hur mycket lockar inte soffan efter att man ätit? Diska undan så mycket som möjligt medan du lagar mat, och försök tvinga dig till att diska direkt efter maten. En full diskho förstör vilken morgon som helst - medan ett rent kök är perfekta sättet att starta dagen på. 

Smulor mellan tangenterna.
Vi vet att man inte ska - men det händer såklart att vi äter framför datorn. Glöm inte att dammsuga tangentbordet emellanåt för att få upp eventuella smulor innan du torkar av med tangentbordsrengöring för att få bort bakterier. Torkar du innan kan det bli gegga av smulorna som blir svåra att få bort. 

 

Hur många av dessa städmisstag brukade eller gör du? Har du ytterligare tips på städmisstag du märker att andra ofta gör? Dela med dig nedan!

Spana gärna in Five Oceans fantastiska rengöringsprodukter, eller organisera köket med disktrasehållare från Culina fina/ByMagnet

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar