Husmorstips - som fungerar!

Husmorstips - som fungerar!

Husmorstips är kort sagt magiska knep att använda sig av i hemmet som lärs vidare i generationer. Tipsen kan vara allt ifrån hur du blandar din egen rengöring, städning med produkter som egentligen är avsedda till något annat eller till och med tips på hur du kan påskynda tillfriskning av en förkylning.
Självklart vill vi på Jenilin dela med oss av våra egna bästa husmorstips – och som plus får ni även ta del av tips från våra vänner.

Städning & Rengöring

Rengör mikron med citron

Ett knep som ett tv-program visade för många år sedan som fortfarande används flitigt hemma hos mig. Allt som krävs är en citron, vatten, mikrovågssäker skål och en trasa att torka rent med.

  1. Dela citronen och pressa ur saften i en skål med vatten. Lägg även i citronhalvorna.
  2. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och kör på högsta effekt i 2-4 minuter.
  3. Ta ut skålen med grythandskar, då skålen blir väldigt varm.
  4. Tack vare ångan är det enkelt att bara torka ur insidan med en fuktig trasa. Skulle smuts finnas kvar gör du om processen en gång till.

Rakskum på speglar (tips från vän!)

Rengör badrumsspeglarna med raklödder för att slippa imma efter duschen. Spraya raklödder, smeta ut och torka sedan av med en torr handduk.

Galltvål på envisa fläckar (tips från vän!)

Galltvål är en riktigt räddare i nöden när det kommer till envisa fläckar. Galltvål kan användas på gräsfläckar, vinfläckar, fett- och oljefläckar, kaffe och mycket mer. Tillvägagångssättet är det samma vilken typ av fläck det än gäller:

  1. Fukta tyget med ljummet vatten där fläcken är.
  2. Gnid in galltvål över fläcken och arbeta upp ett lödder.
  3. Låt verka en stund.
  4. Skölj av med vatten.

Galltvål är dessutom gjort på naturliga ingredienser, vilket gör galltvål till ett miljövänligt och biologiskt nedbrytbart alternativ.

Få bort dålig lukt och fett från diskmaskinen

1 dl ättika + 1 msk bikarbonat är allt som behövs. Blanda dessa två ingredienser, häll i diskmaskinen (ska vara tom) och sätt på ett program. 

Bli av med bananflugor

Under sommarhalvåret har bananflugor en tendens att invadera köket. Ett tips för att bli av med dessa är att blanda vitvinsvinäger, vatten och en droppe diskmedel i en liten skål eller glas. Bananflugorna kommer dras till blandningen istället för att äta på dina bananer.

Svartpeppar i tvätten (tips från vän!)

Häll i några svartpepparkorn i pulverfacket tillsammans med tvättmedlet. Detta ska bevara färgen i tygerna, samt ser till att sköljmedlet inte lägger sig utanpå tyget.

Kalka av kaffebryggaren med ättika

Häll 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten i behållaren och sätt på kaffebryggaren. När hälften av vätskan runnit igenom så stänger du av bryggaren. Låt stå i 10 minuter. Sätt därefter igång bryggaren igen och låt resten av vätskan rinna igenom.

Häll ut innehållet från kannan och skölj (diska ur). Brygg därefter igenom med rent vatten minst tre gånger för att få bort eventuella smakrester från ättikan.

 

Kylskåp

Ättika-spray förhindrar lukt och rengör

Motverka dålig lukt i kylskåpet genom att rengöra med en ättika-spray. Blanda en del ättika och en del vatten i en sprayflaska, spraya i kylskåpet och torka av med en fuktig trasa.

Hushållspapper i sallads påsen

Vik ihop hushållspapper och lägg ner i plastpåsen som salladen kom i. Hushållspappret kommer dra åt sig fukten som skapas i påsen, och salladen håller sig därmed fräsch längre.

Inredning

Hårspray på torkat gräs

En stor favorit hemma hos många är torkat pampagräs, kaninsvansar och liknande växter. Förläng livslängden och motverka viss fällning genom att spraya de torra grässtråna med hårspray innan du sätter dom i vasen.

Få bort stearin från ljuslyktor

Har det runnit stearin på ljuslyktan, eller vill du rentav rengöra den för att fylla på nytt? Enkelt! Ställ in i frysen i en halvtimma. Stearinet stelnar och går lätt att få bort med hjälp av en smörkniv. Diska bort eventuella rester med varmt vatten och lite diskmedel. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar