9 vanliga misstag som görs vid inredning

Vanliga inredningsmisstag

Vare sig man är intresserad av inredning eller inte, vill dom flesta av oss ha ett mysigt hem. Hemmet är en plats där man slappnar av och får landa efter dagens äventyr. Det är därför viktigt att skapa en fin balans i hemmet. Både för att du ska längta efter att få komma hem, men också för att hjärnan ska få slappna av.

Inredning är väldigt individuellt. Det finns en del vanliga misstag man ofta gör, oberoende på vilken som är ens personliga inredningsstil. Här kommer några vanliga inredningsmisstag och hur du kan rätta till dom. 

1. Hallen
Vi börjar i hallen. Hallen är det första intrycket dina besökare får av ditt hem, ändå är det lätt att glömma bort att inreda denna del.
Inred med en mysig matta om du har en längre hall, välj hatthytta med omsorg, planera förvaring, dekorera med en stor vas eller sätt upp en tavla. Detta är bara några sätt du kan ge din hall lite extra kärlek på. 

2. Du matchar för mycket
Det är lätt att förälska sig i en viss färg eller ett mönster, och plötsligt återfinns den överallt. Det är en stor skillnad på att matcha och färgkoordinera. Istället för att använda dig av exakt samma mönster eller färg, försök att koordinera inom en viss färgskala. Genom att inreda inom en färgskala får hemmet ett helt annat djup än om du har exakt samma färg överallt. Ett fint mönster gör sig även bättre om det får ta upp specifika platser, istället för att återfinnas överallt. 

3. Du hänger tavlorna för högt
Tavlor är till för att beundras, och bör därmed hängas i ögonhöjd. En tumregel som tagits fram är att tavlans mittpunkt bör vara ungefär 145cm från golvet. Tänk på att testa dig fram för bästa vägg om du ska hänga upp en hel tavelvägg innan du börjar spika. 
Tips: istället för hammare och spik kan du hänga upp dina tavlor med tesa's upphängningssystem. Dessa häftas fast på väggen med lim, så du slipper fula hål den dagen tavlorna ska flyttas. 

4. För sterilt
Det är lätt att fastna i showroom-tänket. Allt ska ha sin undangömda plats, kudden ska stå perfekt och det ska helst inte synas att någon faktiskt bor där. Faktum är att ens hem upplevs mysigare när det inte är helt perfekt. Hemmet ska trots allt vara fullt av liv. Var inte rädd för att låta din personlighet få lysa igenom.
Familjefoton, utstickande detaljer och inredningsdetaljer som kanske inte är allas cup of tea - låt dom ta plats!

5. För mycket detaljer
Motsatsen till förra punkten. Det finns så himla mycket fint att välja på när det kommer till inredning. En stor risk är att man därmed råkar inreda med alldeles för mycket detaljer. Inredningsdetaljer ska vara en snygg blickpunkt i rummet. Har du för mycket detaljer blir det istället för mycket för hjärnan att ta in. Välj ut dina statement-pieces med omsorg och variera dessa, istället för att låta alla stå framme.
En personlig favorit är att byta ut vasen med helgblommorna med jämna mellanrum. Detta gör att det ständigt känns lite nytt samtidigt som man får nyttja sina olika favoritvaser till olika blommor. 

6. Möbler i fel storlek
Ingenting förstör rummets intryck som möbler i fel storlek. Det spelar ingen roll hur snygga möblerna och inredningen är om storleken känns fel. Lägg tid på att planera innan du gör köpet. Mät rummet, planera vilka möbler som ska få plats och hur mycket plats varje möbel få ta. 
I ett vardagsrum bör exempelvis mattan inte vara kortare än soffan, medan soffbordet bör vara det. Tänk helt enkel igenom dina inköp utefter kvadratyta, vad som ska rymmas och vilket syfte rummet ska ha. 

7. Möblerna ställs mot väggen
Ofta tänker man att man skapar mer yta i rummet genom att flytta ut möblerna mot väggarna. Sanningen är däremot att rummet upplevs öppnare och mer inbjudande om man flyttar in möblerna mer åt mitten. 
När möblerna flyttas ut mot väggarna upplevs faktiskt rummet tommare. Ett vanligt exempel är att låta soffan flytta ut, eller ha matsalsbordet i mitten av rummet. Testa och känn skillnaden!

8. Gardinstångens placering
En liten detalj som lätt förstör hela rummets intryck. Se till så att gardinstången inte hänger precis ovanför fönstret eller att stången slutar kan i kant med fönstrets sidor. Förutom att helhetsintrycket försämras stänger det också ut mycket dagsljus. Det i sin tur leder till att rummet upplevs mindre, mörkare och taket känns lägre. 

9. För lite belysning
Speciellt i ett mörkt land som Sverige under vinterhalvåret är det viktigt att tänka på belysningen. Man bör ha minst tre ljuskällor per rum (beroende på rummets kvadratyta). Tänk både på ljus som kan lysa upp hela rummet samt mysbelysningen. 
Belysningen ska lysa upp olika områden, vinklar och vrår. Har du inte plats för flera lampor är ett knep att sätta upp speglar istället som kommer spegla ljuset.
 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar