Shop by style

 

Jenilin berättar om color-blocking

Color-blocking

Color blocking är ett fenomen från modeindustrin som har hittat sin väg in i vår inredning.
Idén kommer ursprungligen från att man tar två färger som vanligtvis inte passar ihop för att skapa ett spännande intryck. Istället för att använda färger i olika mönster har man färger i olika block. Exempelvis en helfärgad orange kudde i kontrast mot en helblå soffa.

Det finns två sätt att använda sig utav denna trend i heminredning. Antingen skapa färgstarka rum genom att använda sig av kontrastfärger, eller bara välja upp till fyra färger som skapar en fin harmoni tillsammans.

När det kommer till inredning är kontraster inte lika viktigt som inom modeindustrin, utan det är själva blockningen som räknas. Måla två väggar en färg och resterande en annan. Ha en basfärg på möbler och låt matta och annan inredning ha en annan färg. Ni förstår nog principen.

Färger i block
Colorblocking badrum sage Color blocking and rustique desert jenilin Jenilin color blocking barnrum

Börja inreda utefter color-blocking:

Använd olika geometriska former.
Använd dig utav olika geometriska förmer istället för mönster. Olika former så som fyrkanter, rektanglar, trianglar osv i en färg som bryter av skapar ett intressant rum. 

Blanda stora detaljer med små.
Är väggen grön kan du inreda med smådetaljer i samma färg så som ljuslyktor, dukar och liknande för att få färgen att bli genomgående i rummet. 

Välj färger efter din smak.
Kontrasterande färger, en färgstark med en neutral eller bara två subtila färger. När det kommer till inredning behöver inte color blockning vara lika färgstarkt som det är i modeindustrin. Utan du ska välja färger som faller dig i smaken. Det vanligaste i inredning är att man blandar en eller två färgstarka som neutraliseras av en mer neutral färg.
Alltså: du kan med andra ord ha två, tre eller fyra olika färger du leker med. Varför inte blanda årets trendfärg lila – eller en härlig pastell med jordiga färger för att skapa ett harmoniskt intryck?

Börja med väggarna.
Det vanligaste är att man börjar med färgerna på väggarna och sen jobbar sig ut i inredningen. 

Japandi-stil i inredning
Himla_Soul-närbild

Japandi / Beiga toner

Japandi är en blandning av vår klassiska skandinaviska stil blandat med den japanska. Japandi handlar om att leva minimalistiskt samtidigt som man låter ens personlighet spegla igenom med små detaljer. En abstrakt tavla, utstickande vas eller andra detaljer som ger hemmet en personlighet.

Japandi föredras ofta inredas i beiga toner, som tack vare stilen blir en allt större favorit i Skandinavien.

Beige ger en varm och ombonad känsla i hemmet. Färgen finns i flera olika nyanser och gifter sig bra med andra jordiga färger, eller tillsammans med en varm accentfärg.

   Formgatan_looprug_mole  

  Att tänka på när du designar Japandi:
   
  Minimalistiskt.
  Japandi handlar om att leva minimalistiskt. Genom att rensa bort sånt man inte använder och hålla synliga ytor sparsamt dekorerade får hjärnan vila. Göm saker i snygg förvaring istället för att låta det stå framme på bänken.

  Statement pieces.
  Visa din personlighet genom små detaljer i hemmet. En utstickande vas, en matta i häftigt mönster eller en tavla som vittnar om din personlighet räcker för att hemmet ska kännas personligt. Små detaljer istället för att fylla ytor med massa saker. 

  Varma färger.
  Japandi bryter den klassiska skandinaviska gråskalan vi ofta älskar i Skandinavien. I ett hem som är sparsamt dekorerat bjuder vi istället in färgen beige. Beige ger en varm ombonad känsla. Tänk på att matcha denna varma färg med andra varma accentfärger.

  Ocean Blues

  Det är få saker som inger lika mycket harmoni som en kväll vid havet eller färgen blå. Blått är en perfekt inredningsfärg då det inger lugn och harmoni, samtidigt som färgen är väldigt vackert. 

  Vi tar hem ytterligare en bit från havet i form av snäckformade skålar eller en havsblå vas med vass i. 

  En favorit hos oss är att matcha med andra färger som ofta återfinns på stranden. Vilket gör denna havstrend till ett fint komplement till den beiga trenden.

  Jenilin_Havsbild-oceanblues
    

  Hur du skapar harmoni med havstema i hemmet:
   
  Blå som accentfärg.
  Första självklara steget är att välja blått som accentfärg. Välj hur varm eller kall just din blåa färg ska vara baserat på vilken färg du har på dina möbler. Grått = oftast åt det kallare hållet. Beige = varmare färger. Svart = sätt tonen med accentfärgen.

  Inredningsdetaljer från havet.
  En havsblå vas, matta med vågigt mönster, tavlor med bilder från havet, snäckformade skålar, blåa ljus och så vidare. Eller låt dina egenplockade souvenirer från stranden ta plats. Här finns massor att välja på.

  Tänk havsfärger.
  Matcha gärna med sandiga färger i hemmet, inred med torr vass eller en grön växt. Inspireras av omgivningarna kring havet likaväl som färgen blå. 

  Extra: glöm inte att tända ett härligt doftljus, så att lugnet verkligen får infinna sig.

   

   Jenilin_shopthelook-terracotta

   Rustique Desert

   Terracotta är en färg som för tankarna till vackra afrikanska klippor. Denna trendfärg finns i flera olika nyanser. Tolkningen av terracotta är allt ifrån orangea krukor till röda tegelstenar.

   Tänker vi oss färgen från naturen blir det väldigt naturligt att blanda in den med andra jordiga färger. Kombinationen för tankarna till en vacker solnedgång som går ner över öknen. 

   Jenilin-terracotta.detaljbild Jenilin-Himla.desertrose Jenilin-Himla.desertrose.soul

   Hur du inreder med höstens favoritfärg:
    
   Små nyansskillnader eller jordigt.
   Terracotta är en färg som finns i flera olika nyanser. Fördelen är att du lätt kan matcha flera olika nyanser tillsammans. Färgen kommer från vår vackra natur, vilket innebär att den mixas fint ihop med andra jordiga färger från naturen.

   Kontraster.
   Skapa ett intressant rum genom att blanda olika kontraster. En glansig mässingsdetalj i rummet mot matt terracotta skapar en lyxig helhetskänsla. En fluffig matta mot ett betonggolv. En vas med grov yta mot en blank bänk. Ja, ni fattar.

   Våga experimentera.
   Det är lätt att hålla sig till klassiska färger. Det bästa tipset är att våga testa sig fram med smådetaljer. Blanda in färgen bland dina kuddar i sängen. Satsa på ett lakan i härlig rödaktig färg. Matcha kuddarna med ett stearinljus i samma färg. Testa dig helt enkelt fram genom att börja med smådetaljer som är lätta att byta ut.