Juliga drinkar 2024

Recept: Juliga drinkar

Mellan all mat som december bjuder på ska även dryck hinna förtäras. Nedan tipsar vi om två juliga mimosas, en ljummen och en varm dryck. Som en bonus tipsar vi även om årets trendiga isglob. Alla recept går att göra både med eller utan alkohol. Under vårt test gjordes alla drycker alkoholfria - och vi blev helt sålda på vårt första förslag:

____________________________________________________________________

Holiday Mimosa

Denna mimosa förbereds i frysen. Möjligheterna är oändliga när det kommer till att leka med isbitar. Förutom att dom går att göra vackra innebär isbitarna också att smaken får sippra ut under en längre tid i drycken.

Ingredienser

Tranbärsdryck
Apelsin
Kryddnejlika
+ Valfritt bubbel

Skär av apelsinskal med hjälp av en potatisskalare. Detta ger långa skal som kan snurras ihop till form av en blomma. Lägg skal i iskuber. Lägg ner 2-3 kryddnejlikor i varje form. Fyll formarna med tranbärsdryck. Lägg in i frysen tills kuberna blivit is.


Servering
Lägg iskuben i ett coupeformat glas och fyll sedan på med valfritt bubbel. Denna isbit avger smak direkt. Glaset kan med fördel fyllas på allt eftersom. 

____________________________________________________________________

An apple a day-mosa

En mild mimosa variant som ger en svag hint av äpple till bubblet. Vi valde att lägga i lite ätbart glitter i isbitarna för att den ska ge glitter till festen allt eftersom isen smälter. Julen är ju trots allt glittrig. Visst?

Ingredienser

Äppelmust
Rött äpple
Frysta granatäpplekärnor
Ätbart glitter
+ Valfritt bubbel

Skär av äppelskal med hjälp av en potatisskalare för att forma en blomma (tänk på att äpplet är mycket tunnare än apelsin, så man får trycka lite hårdare). Lägg i äppelskal i iskuber. Skär små äppelkuber och lägg i iskuben. Lägg i frysta granatäpplekärnor. Häll över lite ätbart glitter. Fyll iskuben med äppelmust. In i frysen tills den blir is.

Servering

Lägg iskuben i ett coupeformat glas och fyll sedan på med valfritt bubbel. Denna isbit tar längre tid att avge smak, och bör därför hällas upp en liten stund innan den förtärs.  

____________________________________________________________________

Varm äppelmust med grädde

En värmande äppelmust som passar perfekt efter en dag ute i snön. God som en alkoholfri variant för hela familjen, eller med en liten skvätt ljus rom. 

Ingredienser

Vispgrädde
Äppelmust
Kanelstång
Skivad ingefära
Stjärnanis

Vispa grädden. Ställ åt sidan.
Lägg resterande ingredienser i en kastrull, ca 2,5 dl äppelmust blir till ett glas. Anpassa mängden efter hur många glas du vill göra och lek med kryddorna för att få till din perfekta mix. Värm på medelhög värme. Ta bort från spisen - vill du lägga i rom gör du det nu. Häll upp i värmetåliga glas. Toppa med vispgrädde.


Servering
Serveras direkt. Dekorera med lite kanel på grädden, en kanelstång i glaset eller en äppelskiva på kanten. 


Tips!
Smaksätt vispgrädden. Antingen med apelsin, kanel eller kardemumma. Grädden lägger sig ovanpå drycken och sipprar med lite med varje klunk. 
____________________________________________________________________


Äggtoddy (ett måste hemma hos oss)

Julens första äggtoddy brukar vår mamma servera till Kalle Anka klockan tre. Namnet äggtoddy låter inte gott, men oj så missvisande. Så gott! Detta recept är ett måste hos familjen Ekman. Minst en per jul. Här delar vi med oss av mammas recept som hon sparat från en tidning för flera år sedan.

Ingredienser till en drink

2 äggulor
1 msk socker
2 msk vispgrädde
1 msk calvados

Vispa ägg och socker pösigt. Värm grädden försiktigt i en kastrull (den får inte koka). Tillsätt den varma grädden och calvadosen till äggsmeten. Blanda ordentligt och häll upp i glas. Dekorera med malen kanel på toppen. Servera direkt. 

____________________________________________________________________


Isbit julglob

Årets trend på isbit måste vara julgloben. Den är dessutom otroligt enkelt att göra! Se bara till att använda dig utav ett glas som tål frysen.

Du behöver

Färsk rosmarin
Vatten
Frysta lingon
Fryståligt glas

Häll i vatten i botten av glaset. Lägg i en färsk rosmarinkvist. Beroende på glas kan du behöva tejp för att stabilisera rosmarinkvisten i mitten av glaset. Lägg i några frysta lingon. Frys in. 

Vid servering tar du fram glaset och häller i valfri dryck. Denna isglob passar perfekt till exempelvis en gin och tonic.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar