Stora sovrumsguiden

Stora sovrumsguiden

Hösten närmar sig och är enligt mig en av dem absolut mysigaste årstiderna på hela året. Tjocka plädar, mystofflor, stora tröjor, höstpromenader, tända ljus och mängder av te är bara några saker jag älskar med hösten. Då nämnde jag inte ens alla fantastiska färger som finns utomhus.

Hösten och vintern brukar betyda att det spenderas mer tid inomhus. Det är därför viktigt att skapa ett hem du längtar hem till.

I år ligger fokus på att skapa ett mysigt sovrum. Därmed tänkte jag ge tips och förslag på hur du lyckas skapa ett mysigt sovrum som dessutom gynnar sömnen. Här kommer allt du behöver tänka på för att inreda ditt sovrum.

Sängen

Sängen är det centrala i sovrummet. När det kommer till att välja säng bör du alltid rådfråga en sängspecialist för att få en säng som passar just dig.

Ytan i sovrummet och hur stor säng du vill ha påverkar hela rummet. Sängen bör ha en central plats i rummet och ska helst placeras mot en vägg med fri sikt mot både dörr och fönster. Detta skapar en känsla av trygghet som i sin tur ger en lugnare sömn.

Vill du inreda enligt feng shui är det viktigt med balans. För att skapa balans ska du kunna kliva in i sängen från båda sidorna, och båda sidor bör ha ett nattduksbord. Dessutom bör din säng inte placeras bredvid sovrumsdörren om möjligt.

Färgskala

För att skapa ett enhetligt intryck som är skönt för ögat samtidigt som det inger ett lugn ska du tänka igenom färgskalan i rummet. Utgå från basfärgen. Basfärgen är det mest primära i rummet och sitter oftast på väggarna.

För att sedan skapa ett mer levande rum kan du föra in accentfärger. Dessa kan gå ton-i-ton med basfärgen eller komplettera den genom att sticka ut.

Accentfärgen bör finnas på minst tre olika ställen i rummet för att få till en enhetlig och genomtänkt känsla. Vill du kunna byta ut accentfärgen med säsongerna är det en bra idé att ha färgen på produkter som är lätta att byta ut. Så som plädar, sängkläder, prydnadskuddar, prydnader, lampskärmar, tavlor och så vidare.

Är det en konstant färg kan du istället måla denna på möbler, ha färgen på sänggaveln, måla lister och liknande.

Tips: nu till hösten är vi på Jenilin förälskade i färgen rust n rose från Himla. Denna går dessutom fint ton-i-ton med lakanen i färgen desert rose.

Välja färg

När det kommer till att välja färg i sovrummet ska du alltid utgå från dig och din personliga stil. Ett ljust sovrum skapar en luftig och rymlig känsla. Ljusa kulörer passar dig som ofta är morgontrött, då ljusa färger sägs få en att vakna snabbare.

Mörka kulörer skapar ett ombonat rum och är perfekt för dig som vill ha det så mörkt som möjligt när du ska sova. Dämpad grå, blå eller grön kulör är ett bra val till sovrum. Dessa färger sägs dessutom ha en lugnande effekt. Mörka kulörer gör sig fina ton-i-ton med ljusa kulörer. Utgå från en mörk kulör och välj sedan en ljusare ton av färgen för att skapa ett harmoniskt sovrum.

Matta

Mattor agerar både värmande och ljuddämpande. Sovrummet ska helst vara åt det svalare hållet medan du sover för att inte störa nattsömnen. En matta skyddar dina fötter mot det kalla golvet på morgonen.

I sovrummet passar de flesta material, men ull, viskos och tencel är material som är väldigt mjuka och även inger ett mjukt visuellt intryck.

När du väljer en matta till sovrummet är storleken viktig. Tänk noga igenom hur du vill placera mattan i förhållande till sängen. I regel ska mattan sticka ut mellan 40-80 cm på varje sida. Olika sätt att placera mattan är exempelvis:

Sidomatta – placeras vid sidan av sängen.
Halvtäckande  - mattan placeras under större delen av sängen.
Heltäckande – mattan placeras under hela sängen samt under sidobord.

Ljuskällor

När du väljer lampor till sovrummet är det viktigt att tänka igenom användningsområdet. Genom att planera och tänka igenom sovrummets upplägg kan du göra bättre inköp som du kommer ha länge.

Taklampan bör ha starkare ljus för dem gångerna du vill se hela rummet, exempelvis vid städning eller bäddning.

Lampor som ska ge ett stämningsfullt ljus bör ha en lampskärm i textil som sprider ljuset på ett fint och mjukt sätt.

En läslampa ska vara mer riktad och helst ha kallt ljus. Läslampor görs oftast i plåt då plåt inte låter ljuset studsa som textiler gör.

Bäddning

Bäddningen är otroligt viktig då sängen är central i sovrummet. Det finns mängder av olika sätt att bädda sängen på. Din personlighet och din inredningsstil är det viktiga.

Vill du ha ett minimalistiskt och stilrent intryck är ett stort överkast som täcker hela sängen med några prydnadskuddar på optimalt.

Vill du däremot att din säng ska se ut som en fluffig dröm bör du arbeta i lager. Extra fluffigt får du genom att välja ett täcke med mycket dun i.

Börja med att dra åt underlakanet ordentlig. Fyll sedan på med en större hotellkudde som lutas mot väggen/sänggaveln och en mindre kudde framför. Lägg på täcket. Lägg på ett kortare överkast som inte täcker kuddarna. Fyll eventuellt på med några prydnadskuddar och en slarvigt kastad pläd över sängen i din valda accentfärg.

Ha som vana att alltid bädda sängen på morgonen. Låt sängen vädra några minuter, men se alltid till att sängen är bäddad innan du lämnar hemmet. Ingenting går upp emot att komma hem till en bäddad säng efter en lång dag.

Extratips: har du husdjur som befinner sig i sängen – införskaffa ett vattentätt madrasskydd att lägga under överkastet. På så vis behöver du bara tvätta överkastet om någon spyolycka eller liknande sker på din bäddade säng. Då plasten förhindrar att det rinner ner till lakanen.

Avlastningsfåtölj

Har du utrymmet är en fåtölj, fotpall eller sängbänk en perfekt inredningsdetalj i sovrummet. En fåtölj ger dessutom en perfekt läshörna för dig som gillar att läsa. Här kan du lägga bort kuddar, överkast och även kläder när du ska bädda upp sängen för att sova. Har du ingen sådan plats är det stor risk att kuddar och överkast hamnar på golvet.

Ytterligare ett tips för dig med lite mindre utrymme är krokar som hängs upp på dörren. Krokarna ger dig ett bra ställe att hänga av dig kläderna utan att dem behöver hamna på golvet.

Val av textiler

Material och kvalitén på sängkläderna är viktig för din sömns del. Välj därför sängkläder i ett material som passar dig. Sängkläder är ett perfekt sätt att variera sovrummet efter säsong. Genom att ändra färg på sängkläderna förvandlas snabbt hela rummet då sängen är så pass central i rummet.

Linne är ett naturmaterial som passar året om. Linne värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Linne är ett material som blir både mjukare och vackrare med tiden, så ett påslakanset i linne är en bra investering. Linne är menat att vara lite mer skrynkligt än andra material vilket ger en mer avslappnad och ledig känsla.

Bomullspercale är både lätt och luftigt med en slät yta vilket ger en krispig och skön känsla mot kroppen. Under sommarhalvåret hjälper bomullspercale till att hålla dig sval om nätterna.

Bomullssatin har en elegant glans och är mjuk mot kroppen. Detta material ger ett elegant och lyxigt intryck. Materialet värmer dessutom under vinterhalvåret.

Flanell görs oftast på bomull men i vissa fall används ull. Flanell är lite luddigt och passar perfekt när det är kallt och är optimalt för dig som fryser lätt.

Tavlor

Genom att hänga upp tavlor på väggarna skapar du ett mer levande rum. Har du mycket tomma ytor kan rummet kännas lite stelt och opersonligt. Tavlor i ett sovrum bör vara abstrakta, bilder på landskap, botanik och liknande. Familjefoton ska helst inte hängas upp i sovrummet, utan hör hemma i andra delar av hemmet.

Anledningen till detta är att sovrummet ska vara en neutral plats där hjärnan får slappna av inför läggdags. Ser du en bild på en familjemedlem eller kompis är det stor risk att din hjärna kommer börja tänka på personen och hjärnaktiviteten sätts igång, istället för att lugnas ner. Tavlor är ett bra sätt att få upp din accentfärg på väggarna.

Mörkläggningsgardiner

Färgen på gardinerna ska passa in i ditt valda färgschema för rummet. Eftersom sovrummet är en plats för att sova är det viktigt med mörkläggningsgardiner som stänger ute solljuset. Ett tips är att ha dubbla gardiner i sovrummet, en mörkläggningsgardin kombinerat med en tunnare gardin som tillåter solljuset att sippra in. På så vis kan du använda den tunnare gardinen under dagen om du vill få in solljus men samtidigt ha insynsskydd, och mörkläggningsgardinen dras för när det är dags att sova.

Växter

I sovrummet bör du inte ha blommor, då det sägs störa energierna i sovrummet. Istället ska du välja en växt som höjer luftfuktigheten och ger bättre inomhusluft. Exempel på växter som passar in i sovrummet är:

Lavendel. Lavendel sprider en god doft samtidigt som lavendel är känd för att vara lugnande och minskar stressnivåerna i kroppen.

Aloe Vera plantan renar luften. De tjocka bladen avger syre under nätterna vilket i sin tur leder till bättre sömn. Förr i tiden användes aloe vera för att bota sömnsvårigheter.

Svärmorstunga sägs ha samma effekter som aloe vera, och är en lättskött växt.

Ampellilja och murgröna är två mindre växter som rengör luften och sägs kunna minska allergiska symptom och astma.

Det finns garanterat fler växter som passar in i sovrummet. Våga be om hjälp från experter i blomsterbutiken nästa gång du handlar. Har du husdjur ska du alltid kolla upp huruvida en växt eller blomma är farlig för ditt husdjur innan du tar hem din nya växt.

Övriga detaljer

Sovrummet är en plats för vila och återhämtning. Därför är det viktigt att låta hjärnan få vila i detta rum, så försök att inte ha för mycket smådetaljer och störande moment i sovrummet. Satsa på några fina tavlor, lampor med ett syfte, exklusiv bäddning och någon enstaka inredningsdetalj så som exempelvis doftljus eller en utstickande vas.

 

Har du något annat tips när det kommer till inredning i sovrummet?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar