Storstäda sängen

Storstäda sängen

Det är vanligt att man glömmer bort att rengöra och tvätta hela sängen, trots alla timmar som spenderas i den. Det är inte bara sängkläder som behöver tvättas för att sängen ska hållas fräsch - även täcken, kuddar och madrassen behöver lite omtanke emellanåt. 

Människor svettas medan dom sover. Svetten tas upp av mer än sängkläderna, och både bakterier och kvalster trivs bra i detta. Det rekommenderas att tvätta täcken, kuddar och dammsuga madrassen minst två gånger per år. Här får ni våra tips på hur man storstädar sängen!

1. Tvätta sängkläder
Varannan vecka bör man tvätta sängkläder så som lakan, påslakan och örngott. Utgå alltid från tvättetiketten som sitter på lakanen, då olika material tvättas på olika sätt. Sängkläder tvättas vanligtvis i 60 grader för att ta död på bakterier och för att rengöras ordentligt. 

Har man tillgång till en mangel rekommenderas det varmt att mangla sängkläderna efter tvätten. Vi skulle kunna skriva ett helt inlägg om fördelarna med mangling, men kort sagt: lakanen får en finare finish, dammhalterna minskar då textilerna pressas ihop och lakanen blir inte lika luftiga. Dessutom trivs inte kvalster lika bra i pressade fibrer. 

2. Tvätta täcken och kuddar
Förläng livslängden på dina täcken och kuddar genom att tvätta dessa minst två gånger per år. Fyllningen klumpas ihop med tiden, vilket gör att täcken och kuddar upplevs tunnare med åren. 
Täcken och kuddar bör tvättas i 60grader för att döda bakterier och kvalster. Vänligen notera att det finns risk för krympmån när man tvättar i dessa grader.

Tumla täckena och kuddarna ihop med tennisbollar tills det är helt torrt. Finns det fukt kvar kan fyllningen klumpa ihop sig, vilket i sin tur kan leda till mögel. Tennisbollarna hjälper till att fördela värmen från tumlaren och ser till så att fyllningen inte klumpar ihop sig. 

3. Madrasskydd
Även madrasskyddet bör tvättas i 60 grader mellan varven för att även där ta död på eventuella bakterier och kvalster. Vänligen notera tvättetiketten på madrasskyddet innan du tvättar, då viss krympmån finns även här. 

4. Bikarbonat
Medan resterande sängtillbehör är i tvättstugan kan du passa på att pudra bikarbonat över madrassen. Låt verka i minst 30 minuter. Bikarbonat hjälper till att motverka dålig lukt samt drar åt sig eventuell fukt som finns i madrassen. 

5. Dammsug madrassen
Efter 30 minuter har gått är det dags att dammsuga madrassen. På så vis får du upp all bikarbonat och annat som kan ligga på madrassen. Det kanske till och med är dags att vända på bäddmadrassen? Detta ska också göras med jämna mellanrum för att du inte ska skapa onödiga gropar i den. 

6. Bädda
När sängkläderna, täcket och kuddarna är torra är det dags att bädda med rena lakan. 

7. Styla
Medan man ändå är igång med städningen är det alltid extra kul att göra iordning hela sovrummet. Passa på att städa runt om, piffa med ljus, blommor, få upp tavlor, släng en pläd över fotändan och så vidare. Gör sovrummet till en mysig dröm!

8. Sov
Njut av en god natts sömn i din rena, härliga säng!

Extra tips: för er med småbarn (eller där en olycka skett) kan ni använda bikarbonat för att få bort exempelvis gula kissfläckar. Blanda 50/50 med vatten och bikarbonat. Låt blandningen verka på fläcken i en timme. Dammsug. Är fläcken blöt? Lägg på potatismjöl som suger upp fukten. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar