Såhär gör man en enkel midsommarkrans

Såhär gör man en enkel midsommarkrans

Midsommar närmar sig och något vi på Jenilin älskar, förutom sillunch och härligt sällskap, är att göra vår egen krans. Vi vill såklart dela med oss av hur vi brukar göra våra egna midsommarkransar. Det är enkelt och så kul. Vi brukar göra en aktivitet av krans-skapandet. Man tar en runda där man bor, plockar blommor och blad, sätter sig på en filt med ett glas vin och virar ihop sin krans. En härlig tradition som vi varmt rekommenderar till alla. 

Allt du behöver för att göra en enkel midsommarkrans är blommor, gröna blad och ståltråd. För den som vill kan man köpa färdiga kit med bla detta i en blomsterbutik, då brukar man också få med två hårdare ståltrådar till bas samt tejp för att täcka ståltråden.

Såhär gör du en midsommarkrans

Du behöver:
Blommor
Blad
Ståltråd
Eventuellt sax

Bild på blommor, blad, sax och ståltråd. Allt du behöver för att göra en midsommarkrans.


Steg 1
Plocka eller köp ett gäng blommor. Personligen älskar jag kombinationen av att köpa några större blommor och plocka lite mindre och vilda blommor. Ska du plocka växter är det såklart viktigt att plocka sådana man får.


Steg 2
Ta ståltråden och vira ett varv runt ditt huvud från pannan bak mot där du sätter en högre hästsvans. Se till så att du lägger till ca tre cm längre än du behöver för ett varv, detta gör du på bägge "ändarna" av ståltråden. Den ena sidan viker du tillbaka ståltråden mot, så att du bildar en ögla. Varva därefter ståltråd runt sig själv tillbaka, hela vägen till andra änden av tråden. Här viker du så att du får en hake, denna trär du sedan i öglan för att fästa när du är helt klar med din krans. Nu har du din grund klar.

Ståltråd som på ena sidan har en hake och den andra en ögla, dessa är ihop satta.

Tips för att förenkla kommande steg: kapa dina blommor så stjälken är ca 3 cm lång.

Midsommarkranskit bestående av blommor, gröna blad och ståltråd

Steg 3
Skapa en liten bukett av blomma och gröna blad.

Hand som håller en liten bukett med lila blomma samt gröna blad

Steg 4
Börja från kanten med öglan och vira fast din lilla bukett med ståltråden. Viktigt att blomman är mot öglan och stjälken är åt motsatt håll. Detta är viktigt för att du kommer fortsätta proceduren åt samma håll. Gör en mini bukett av blommor, sätt den tätt (för en tätare krans) intill den förra buketten och vira ett varv med ståltråd runt stjälken. Fortsätt tills du kommit runt hela kransen. 

Tre bilder med vitt emellan som visar hur man sätter en blombukett för att göra en midsommarkrans. Öglan ska inte täckas av blomman men man ska jobba bort från öglan.

Ett tips är att sätta de finare och större blommorna lite längre fram, då det är den sidan du har framåt vid ansiktet.

En halvfärdig midsommarkrans med lila och vita blommor med blad emellan.

Ytterligare ett tips är att inte ha blommor och blad som hänger framför ögonen, planera vart du sätter vilka blommor.

Steg 5
När du kommit hela vägen till din krok så virar du ett extra varv med ståltråd runt sista buketten och du är klar.

En färdig midsommarkrans som visar hur man trär igenom ståltrådskroken i öglan.

Nu har du din vackra midsommarkrans redo för midsommarafton.

Midsommarkrans med gröna och gula blad med vita och lila blommor emellan. Denna placerad på en grön och vit bricka bredvid en glas vas.

Såhär enkelt gör du alltså en midsommarkrans. Använd vilda växter och blommor, sätt i pärlor för extra detalj eller vira in ett fint band. Du kan göra din krans helt till din egen med din egna stil. 

Vi hoppas ni testar detta på midsommar och framöver alltid skapar era egna midsommarkransar.

Från oss på Jenilin, ha en underbar midsommar!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar