Adventsbrunch för hela familjen

December är årets mysigaste månad och det är så mycket man vill hinna med. Det är en perfekt månad att bjuda hem familj och vänner till olika tillställningar. Glöggmingel, julbak, glöggprovning, jullunch och så vidare.

Till första advent i år ordnade vi en advents brunch för familjen. Vår familj består av många barn under fyra. Därför kändes tiden perfekt - då vi vuxna inte behöver ställa någon klocka på morgonen samtidigt som vi inte stör barnens vanliga sovtider. En brunch passar bra då man enkelt kan välja en buffé av saker som går att förbereda i förväg. Med ett hus fullt av vuxna och små barn är det sällan alla sitter ner och äter samtidigt. Att förbereda en buffé som enkelt går att göra mer utav själv för gästerna är därmed ultimat och underlättar för dig som värd/värdinna. 

Alkoholfria mimosas

Allting blir lite festligare med bubblor. En mimosa är lika god alkoholfri. Endast två ingredienser behövs och du har en festligare drink till söndagsförmiddagen. Till mindre barn räcker det att hälla upp apelsinjuice i lite finare glas. Huvudsaken är att alla får vara med och skåla. 

  • En del färskpressad apelsinjuice
  • Två delar torrt, alkoholfritt mousserande vin

Häll apelsinjuice i champagneglas. Toppa med alkoholfritt mousserande vin. Klart!

Övrig dryck

Kaffe, te och juice är klassiska drycker till brunchen. 

Jag gjorde en enklare brunch med klassiska snittar, fika och pepparkakspannkakor. Allting kunde förberedas i förväg, det enda som behövde göras när familjen kom var att steka pannkakorna. 

Pepparkakspannkakor

Jag använde mig utav Arlas recept. Smeten blir väldigt tjock, ett tips är att inte fylla pepparkaksformarna för mycket. Våra första pannkakor rann ut och tog lång tid innan dom blev genomstekta. Tunnare pannkakor rekommenderas. Serverades med grädde och lingon. Väldigt populärt bland barnen! 

Tre olika snittar

En brunch får gärna vara en bra blandning av sötsaker och mat. Blir det bara sötsaker är det lätt att få en sockerdipp och bli trött efter brunchen. Jag förberedde tre olika snittar: laxröra, smashed avocado och klassiska ostsnittar. Du hittar recepten jag utgått från på namnen. På laxröran skippade jag löjrommen och hade gurkan som dekoration i stället för i röran.
Ostsnittarna var främst för barnen. En klassiska ostmacka med gurka som skurits upp i snittar. 

Jag lät både bröd, brödrosten och rörorna stå framme. På så vis kunde familjen lätt rosta ett nytt bröd och välja den röra dom ville ha när snittarna tog slut. 
 

Fruktfat

En klassiker som alltid förtjänar att vara med oavsett tillställning. Skiva upp lite olika frukter och lägg upp på ett fat. Här kan man om man vill visa upp sina kreativa sidor - jag brukar dock bara skiva upp frukten. 

Lussebullar & pepparkakor

Eftersom vi bara äter dessa godsaker under december får man passa på. Jag köpte färdiga lussebullar och pepparkakor. För dig som har mer tid är hembakat alltid extra uppskattat såklart. 

Prova säsongens nyheter

Det är så mycket som ska provsmakas under en månad. Allt som rör pepparkakor, saffran och andra juliga smaker ska hinna ätas och provsmakas. För det tillkommer ju alltid nya varianter och smaker varje år. Brunchen är ett perfekt tillfälle att köpa hem några av säsongens nyheter och provsmakas. 
Under vår adventsbrunch bjöds det exempelvis på Annas pepparkakor med smak av lime & chili. Rekommenderar starkt!

Andra tips för adventsbrunchen

Det finns så mycket fler juliga bruncher vi kan tipsa om. Här kommer lite fler tips på vad du kan bjuda på (som dessutom går att förbereda i förväg). 

Saffransvåfflor

Detta receptet låter magiskt. Visst? Vi har inte hunnit testa detta recept än, men det ska göras denna säsong. 

Matiga våfflor

När vi ändå pratar våfflor så är matiga våfflor en stor favorit under brunchen. Förbered en smet, förbered skålar med röror och tillbehör och ställ fram våffeljärnet. Låt gästerna grädda sin egen våffla och sedan lägga på det dom vill. 
Exempel är allt från räkröra, skinka och ost, mozzarella och prosciutto till grädde och sylt. 

Saffransscones

Följer ni oss på Instagram vet ni nog om att saffrans scones är Lindas specialité under december. Här hittar ni hennes favoritrecept. Tips är att använda lite mer honung. Serveras med färskost och en klick sylt. Mums!

Müsli med bär och granola

Ställ fram yoghurt och låt gästerna själva ta för sig av bär och granola eller müsli. Enkelt och så gott. Färska bär kan vara dyra under vintern, men det går lika bra med torkade eller frysta bär. 

Fryst yoghurtbräck med bär och granola

Detta förbereds gärna kvällen innan. Ett enkelt och gott recept:

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk flytande honung
  • 1 lime
  • 1 dl granola 
  • ½ frystorkade hallon

Blanda yoghurt med honung och rivet limeskal från en halv lime. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut yoghurten i ett tunt lager. Strö över granola, frystorkade hallon och riv över lite limeskal. Ställ in i frysen under natten. Ta ut och bräck. 

Tänk på att yoghurtbräcken smälter väldigt snabbt. Bryt i flera delar och förvara i frysen. 

Underhållning för barn:

Skriv ut teckningar med julmotiv som barnen får fylla i.

Skriva önskelistor till tomten. 

Klä granen. 

Då vår familjebrunch blev spontant bokad hann jag inte planera aktiviteter för att underhålla barnen. 


Ge gärna era tips på brunch nere i kommentarerna!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar